Saturday, 18 April 2009

Steven eller Steven?


Vidare funderingar kring Steven se även illertass.se eller inlägget Along Came a Steven nedan.
Så vem är egentligen Steven på Along Came a Spider? Enligt Alice själv är det Spiders tama spindel som han sitter och pratar med på dårhuset. Spindeln syns på bilden i inlägget som länkades ovan vilket är baksidan på LP-versionen. Spindeln finns även med på framsidan. Alltihop med de mördade kvinnorna och de åtta benen och så vidare är enligt samma intervju i Rue Morgue bara Spiders egna fantasier. ”The one thing” som inte var så perfekt som nämns i introt är inte som man kan tro när man lyssnar på skivan att Spider blir förälskad i sitt åttonde offer och inte kan döda henne utan att alltihop visar sig vara fantasier. Killen som kallar sig Spider har suttit på anstalten i 28 år.
Så Steven på Along Came a Spider är inte en person i Spiders huvud som jag skrev i inlägget som jag länkar till ovan. Näe, det verkar inte så, bara en tam spindel. i och för sig galet nog.
Men.
Om man tittar på insidan av omslaget till LP-versionen avAlong Came a Spider finns det en mängd bilder som har med låtarna att göra. Bland dessa finns några intressanta saker; framsidan på en bok vid namn Along Came a Spider och ett uppslag i en anteckningsbok.
Along came a spiderboken har förtryckt ‘’This book belongs to” och under det en tom rad. Där har någon med kretig stil skrivit ”Steven”. Någon har även med samma kretiga stil ritat en kniv och en strecktjej samt något som kan vara en schematisk svarta änkan. Det är en oval med åtta spröt eller ben och ett timglasmärke inuti.
Anteckningsboken får vi se ett uppslag ur. Vänstra sidan har en ritad spindel och något som kallas ”the spider blade”. Det är en ihålig oval med åtta spetsar, fyra på vardera ”långsidan” av ovalen. Snarlik det som kunde vara en schematisk svarta änkan på along came a spiderboken – förutom timglasmärket. Det finns även en notering inuti hålet i ”the spider blade”, ”needs grip”. På högra sidan finns en bild på en ung grabb, Alice Cooper närmare bestämt. På denna har det kladdats Alice spindelmake up som Spider använder. Under bilden finns en noggrannare skiss på ovalen med spröten, nu med en timglasform i mitten. Likheten med en svarta änkan är nu större igen. Vad som blir tydligt tillsammans med noteringarna ”razor sharp” och ”eight spikes” är att det är någon form av tillhygge.
Nu känns det inte som att det är en spindel som suttit och gjort det här utan snarare en person vid namn Steven. Det hamnar onekligen i konflikt med vad Alice själv sade i intervjun i Rue Morgue. Vad ska vi då tro? Är alltihop bara Spiders fantasier men att Steven trots allt är en av Spiders personligheter som jag skrev i mitt förra inlägg om Steven? Kanske sitter Spider och fantiserar där på anstalten och projicerar sin personlighet Steven på sin, eventuellt tama, spindel? Varför i så fall projicera på spindeln? Fascination för spindlar och bara galenskap eller är det så att Steven trots allt gjort något som Spider vill skjuta över på någon annan?


No comments:

Post a Comment